9. Raised Fist – Sound of the Republic

sound-of-the-republicHardcore? Punk? Metal? Rock? Ja, vem vet vad Raised Fist håller på med på ”Sound of the Republic”. Det enda jag vet är att detta relativt ljusskygga band – enbart en hobby enligt medlemmarna – fått ihop en sådan slagkraftig skiva här att det bara är att kapitulera. Umeåbandet skapar på denna skiva en egen hardcorestil, något eget som jag tror har fått åtskilliga band att bara gapa av avund. Det blandas friskt med lika delar extrem metal, rock och punk samtidigt som det vilar stadigt på den hardcoregrund som bandet härstammar från.

Att Matte Modin (ex. Dark Funeral, Sportlov) tog över trumstockarna från Oskar Karlsson under 2000-talet var nog avgörande för detta album. Inledande ”You Ignore them All” startar med förnämligt pukarbete från herr Modin och kastar sedan in hela bandet i ett ursinnigt grindparti där sångaren Alexander ”Alle” Rajkovic skriker så ursinnigt att det sänder kårar ner min ryggrad. Helt jävla briljant. I efterföljande ”Perfectly Broken” så ändras kursen helt och hållet, enkel och rak fyrtakt spelas och låter förlitar sig på ett groove som någon måste ha sålt sin själ för. Lysande.

raised-fistJag kan hålla på såhär runt varenda låt på denna koloss till album, men det skulle förmodligen trötta ut er läsare. Några låtar till förtjänar dock omnämnande. ”Back” drivs av ett förnämligt tvåtaktsrens i verserna men bryts sen av i mitten av låten med ett groovigt rockriff som nästan får mig att böla. ”Hertz Island Escapades” är också en klockren tvåtaktsdänga. ”And then they Run” innehåller melodier att dö för, ”Some of these Times” har precis som ”Perfectly Broken” ett sväng från en annan värld. Avslutande ”Time Will Let You Go, All Alone, I Break” är en ganska egensinnig låt där verserna bärs upp av väsningar och refrängen helt och hållet är att dö för. En låt som kan ackompanjera ens resa till helvete. Och vad säger man om singeln ”Killing It”? Är det bara jag som tror att Nine skulle utplåna städer för att komma åt den refrängen? Underbart. Alles röst är sedan det som håller ihop allting. Han låter så fantastiskt bajsnödig, ångestladdad och förbannad på samma gång att det inte går att beskriva. Vilken jävla röst. Antingen älskar eller hatar man den antar jag.

Finns egentligen bara en anledning till att skivan inte hamnar högre upp på listan och det är titelspåret. En mycket – och jag menar mycket  – bra låt. Men inte på samma plan som resterande 11 geniverk. Hade de slopat titelspåret hade skivan utan tvekan legat på topp tre av denna lista. Inga tveksamheter. Hoppas nu att ni förstår vilket köptvång som råder här. Den som inte införskaffar denna skiva önskar jag absolut inget gott. Köp! Köp!! Köp!!!


Vad tycker du - bra eller anus? Speak your mind...

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: