6. The Haunted – Revolver

revolverNu har vi alltså kommit till plats nummer 6 på min lista över de bästa skivorna perioden 2000 – 2008 och den erhålls av Haunted – i mitt tycke Sveriges bästa band tillsammans med Opeth. Haunted representeras här på listan inte av sitt bästa album – debuten ”The Haunted” har de fortfarande inte överträffat men eftersom den såg dagens ljus 1998 så kan den av förklarliga skäl inte figurera här – utan deras näst bästa, betitlat ”Revolver”. Det här, för er oinsatta, är en stilstudie i hur förbannad thrash ska spelas.

Haunted startades då bröderna Björler (gitarr och bas) och trummisen Adrian Erlandsson la ner det stilbildande At the Gates och istället slog påsarna ihop med linköpingssonen Patrik Jensen (gitarr) från Seance och vrålhalsen Peter Dolving från Mary Beats Jane. Efter den helt magnifika debuten hoppade både Dolving och Erlandsson av och ersattes då av Per Möller Jensen (trummor) och Marco Aro (sång). Haunted gav med denna sättning ut två riktigt bra album (”Made me do it” och ”One Kill Wonder”) innan det än en gång blev dags för förändring då Marco Aro valde att lämna gruppen för att koncentrera sig på sin familj.

Vem kom då inte in i bilden om inte Peter Dolving som tog tillbaka mikrofonen och visade världen var skåpet ska stå. Denna man – som har en röst som få människor ens kan drömma om att besitta – har ett sådant liv i bagaget att det inte är lätt för gemene man att förstå. Ska inte orera om det utan hänvisa till Close Up #87. Intervjun med Dolving kan vara en av de mest hjärtskärande saker jag läst i mitt liv. Måste även tipsa om hans egen blogg, myspace.com/dolving. Mycket läsvärt. 

Nog om Dolvings privatliv nu och tillbaka till ”Revolver”, en skiva som såg dagens ljus 2004. Om debuten är den oheliga alliansen av thrash och hardcore så kan man säga att uppföljarna ”Made me do it” och ”One Kill Wonder” är mer renodlad death/thrash. ”Revolver” blir då den naturliga kombinationen av dessa tre alster, inte lika hardcore som debuten men heller inte lika renodlad death/thrash som de två skivorna gjorda med Marco. Dolvings röst är också ljusare än Marco – Marco är den typen av sångare som har ett röstläge, vilket är superbrutalt, medans Dolving har otroligt många, från svinförbannad till ångestfylld till lugn till komplett ursinnig och ångestfylld på samma gång – och det kan kanske göra att ”Revolver” uppfattas som mer hardcore än dess två föregångare.

Låtar från denna skiva som är värda ett speciellt omnämnande är ”99” som är en helt fantastisk metallåt som knäcker det mesta, den lugna men komplett ursinniga ”Abysmal”, punkiga ”Sabotage, hardcoreduetten ”Who Will Decide” (där Lou Keller från Sick of it All gästar) och den underbart hemska avslutningen ”My Shadow” – en låt som jag anser vara det närmaste någon kommer en mörk och hemsk godnattvisa. Måste också nämna singellåten ”All Against All” som har ett riff i värdlsklass.

Fotnot: Är själv från linköping och jobbade i två års tid tillsammans med Patrik Jensens yngre bror Roger på ett vårdboende. Men inte fan fick man några fribiljetter för det. Fy Rogga!!

Annonser

One response to “6. The Haunted – Revolver

Vad tycker du - bra eller anus? Speak your mind...

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: