5. System of a Down – Toxicity

toxicityVad kan man egentligen säga om denna skiva – eller om denna grupp om man ska hårddra det? Fyra armenier, uppvuxna i Hollywood på en stadig diet av metal, punk, pop, rock, armenisk folkmusik, ja, i princip all olik musik man kan tänka sig. I sig är det ju ingenting unikt över det – musikälskare som inte är genrebundna finns det många av här i världen. Det som däremot gör det hela unikt är att allt detta, och då menar jag i många fall verkligen allt, blandas ihop i deras egna kompositioner.

System of a Downs musik kan väl enklast beskrivs som popstrukturerad, med sin bas i metal och som sedan injeceras med så många infallsvinklar att man blir vimmelkantig för att till slut ändå lyckas med att få det hela att verka helt naturligt. Mästerligt är bara förnamnet för denna prestation. Att sedan merparten av låtarna på ”Toxicity” lyckas hållas under 4-minutersspärren är beundrandsvärt.

”Toxicity” startar med ett brak i och med den aggressiva ”Prison Song” där texen mestadels består av fakta om USAs misslyckanden i sin fängelsepolitik. Singeln ”Chop Suey” är en självmordslåt (tror jag iaf) som berör på ett sätt som mycket annat inte gör. Fantastiska melodier blandas med ett stenhårt huvudriff och kulminerar sedan i den grandiosa refrängen. Fan vad bra. Måste även nämna ”Forest” – som nästan, bara nästan, är för knäpp för sitt eget bästa, ”Jet Pilot” som är så stenhård att jag ryser av välbehag (att sedan texten är obegriplig gör ingenting) och ”ATWA” som kanske besitter en av världshistoriens enklaste och bästa sångmelodier.

System of a Down är ett schizofrent band, inte bara i sin musik utan även i sina texter. Ungefär hälften är otroligt smarta och politiska realitetsskildringar medans hälften oftast bara består av fullkomligt trams (eller så är det jag som är för dum att förstå vissa av de) vilket gör att mitt intresse för gruppen bara stiger. Att de sedan spottat ur sig två skivor till som lätt hade platsat på denna lista (”Mezmerise” och ”Steal this Album” – de har även ”System of a Down” och ”Hypnotize” på sitt samvete men de är inte riktigt lika bra) är mycket imponerande, ”Toxicity” är dock den bästa och jag har ju mina regler.

Köp ”Toxicity” och förundras över hur ett band som låter så här faktiskt kan vara det bäst säljande metalbandet för tillfället. Det kanske finns hopp för mänskligheten ändå?

Annonser

Vad tycker du - bra eller anus? Speak your mind...

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: