Topp 10, Metallica: 07. Blackened (…And Justice for All, 1988)

and-justice-for-all”…And Justice for All” är enligt mig – med konkurens från At the Gates ”Slaughter of the Soul” och Slayers ”Reign in Blood” – världens bästa skiva. Trots att jag är duktig på att slänga iväg omdömen likt dessa vind för våg – jag utnämner en ny låt till ”världens bästa” minst en gång per vecka – så kan ni vara säkra på att jag menar allvar här. Skivan är, trots sina uppenbara produktionsmissar likt ohörbar bas och irreterande baskaggeljud, helt och hållet perfekt. Bara det faktum att jag faktiskt håller ”One” som skivans ”svagaste” spår borde tala sitt tydliga språk.

Efter tragedin två år tidigare då Cliff Burton omkom i en bussolycka så var nu Metallica tillbaka med en ny uppsättning låtar, och med en ny basist. Jason Newstedt hade plockats från det förbisedda thrashmetal-bandet Flotsam and Jetsam och även om han inte var den extrema basvirtous Cliff var så besatt han ändå tillräckligt med kunskap för att fylla upp platsen med bravur. Att resterande manskap aldrig riktigt erkände Jason som fullvärdig medlem, vilket var anledningen till att han lämnade skutan 2001, är självklart tråkigt. Newstedt var en häftig scenpersonlighet och framförallt besatt han en skön röst som kompletterade Hetfields bra.

Att välja favoriter på denna skiva är ett problem för mig men att ignorera inledande ”Blackened” vore rättshaveri på nivå á Jan Myrdal eller Mohammed Omar. Denna makalösa och komplexa thrashfest saknar i mitt tycke motstycke i metalvärlden. Taktarter byts likt noter under denna drygt 6 minuter långa fest utan att det för den delen bli krystat eller konstlat, allt känns naturligt. De fantastiska riffen som utgör stommen för låten tuggar på likt bulldozers, Ulrich hamrar tvåtakt och fyrtakt om vartannat och James Hetfield har här sin allra förnämsta stund som sångare. Vilket bett mannen har i rösten. Han övergår aldrig till att skrika men ändå sitter man med känslan av att han skriker. Kirk jasonnewsted-1Hammet fyrar även här av ett av sina bättre solon (i ärlighetens namn är hans solon skrämmande lika varandra) och lägger där till ännu en välbehövlig krydda. Om någon sedan hade föreslagit för de tre herrarna (Hetfield, Ulrich och Hammet) att sluta mobba Jason och istället skruva upp hans baljud till, förslagsvis, hörbar nivå hade allt varit helt perfekt. Som det är nu så kan jag inte helt njuta av denna låt – eller för den delen hela skivan – då jag hela tiden tänker på hur underbart det skulle vara om produktionen stämde. ”The Black Album” är ett kanonalbum men jag skulle hellre se den perfekta ljudbilden prägla ”…And Justice for All” än den skiva det nu präglar.

Metallicas steg mot de stora massorna brukar ofta härledas till ”The Black Album” och det är klart, det var då de blev till de dinosaurier de än idag är men framgångsagan startade faktiskt på allvar med ”…And Justice for All”. Här började bandet, med hjälp av den fantastiska videon till ”One”, bli allmänt gods, och det med hjälp av deras mest komplexa, tyngsta och mest kompromisslösa alster hittils.

Metallica framför ”Blackened” i Seattle 1989. Världens bästa, och coolaste, band där och då? Utan tvekan. (Från ”Live Shit: Binge & Purge”)

Annonser

4 responses to “Topp 10, Metallica: 07. Blackened (…And Justice for All, 1988)

 • Metallbibliotekarien

  Älskar den här plattan, och drar mig även nostalgiskt till minnes en tremånadersperiod nån gång 1990 då jag i stort sett bara lyssnade på denna platta. Ändock tycker jag att den fortfarande har relevans som det mest komplexa album Metallica har gjort – fick idag dessutom tillfälle att påpeka att om folk (läs kollegor) trodde att Metallica endast var ”The Unforgiven” kunde de med fördel njuta (eller i deras fall förfäras) över den soniska slakt som ”…Justice…” bjuder på.

 • jonteroyal

  Ja, visst är det lite kul att skrämma upp folk med Metallica. Träffar ständigt människor som framhåller Metallica som ett av deras favoritband men så fort jag spelar ”Fight fire with fire” eller ”Blackened” så ryggar de tillbaka. De verkar tro att bandet bara gjort ”Enter Sandman” och ”Nothing Else Matters”.

 • Fredrik

  Om folk ryggar redan av ”Fight fire…” bör du helt klart spela låtar från ”Garage days…” (originalet alltså, och inte Garage Inc-nyinspelningen).

  Dra allra helst ”So what”, eller varför inte ”Last caress” eller ”Stone cold crazy” – det borde borga för en spännande reaktion! 🙂

 • jonteroyal

  Har faktiskt varken tänkt, eller lyssnat, på ”Garage Days” på evigheter men visst har du rätt. Bra tänkt Fredrik, nu ska jag ut och sätta skräck i ”svennebanan”-rockarna.

Vad tycker du - bra eller anus? Speak your mind...

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: