Topp 10, Metallica: 06. The Four Horsemen (Kill ‘Em All, 1983)

kill-em-allI dokumentären ”Some Kind of Monster” uttalar sig producenten Bob Rock vid ett tillfälle om Metallicas gruppdynamik. Han menar att James Hetfield, Lars Ulrich och Kirk Hammet är Metallica och trots att Jason Newstedt var med i 16 år så sågs han aldrig riktigt som en fullgod medlem. Självklart ligger det en sanning där men jag skulle vilja säga att Metallica egentligen är James och Lars. Kirk – trots att han varit med sedan debuten 1983 – har alltid stått lite utanför den inre cirkeln, något jag även menar gällde för Cliff under sin tid. Hur många låtar låg de egentligen bakom? Hur många beslut tror ni egentligen de fick vara med och bestämma? Nej, Metallica är och var duon James (själen) och Lars (hjärnan). Den som var närmast att få ansluta sig dit var förmodligen Dave Mustaine.

Mustaine – född den 13 september 1961 – tjänade under tidigt åttiotal sitt leverbröd på att deala knark i LA och spelade samtidigt gitarr i bandet Panic. Genom en annons i en musiktidning 1981 kom han i kontakt med Metallica och tilldelades platsen som gitarrist, något som inte ens varade i två års tid. Mustaine beskrivs vid tiden som extrem talangfull men också som ett problem när han är full (vilket han i princip är hela tiden). Medlemskapet i Metallica fick ett abrupt slut i 1983, precis innan debuten ”Kill ‘Em All” skulle spelas in. Han ersattes av Kirk och gick sedermera vidare till att skapa Megadeth (där Kerry King från Slayer ingick en mycket kort period). Trots den korta, och turbulenta, tiden han spenderade i Metallica så lyckades han ändå sätta ett avtryck som sträcker sig – och framförallt är relevant – än idag. Mustaine var medkompositör till ett antal låtar under Metallicas tidiga år, däribland ”Jump in the Fire”, ”Ride the Lightning” och ”Phantom Lord”. Men ingenstans blir hans medverkan så viktig och tydlig som på låten ”The Four Horsemen”.

”The Four Horsemen”, eller ”The Mechanix” som den ursprungligen heter, är Mustaines egna komposition. När han fick Dave Mustainekicken bestämde sig Metallica för att ta med den ändå, de skruvade ner tempot, la till ett melodiöst mittparti och James skrev en ny text. Vips var ”The Four Horsemen” född. Mustaine spelade sedan in originalversionen ”The Mechanix” på Megadeths debut ”Killing is my Business…And Business is Good”. Tråkigt för han kommer låten alltid bli ihågkommen som ”The Four Horsemen”, till viss del för att Metallica blev ett större och kändare band men framförallt för att det är en bättre version.

Om man bortser från Cliff Burtons sololåt ”(Anesthesia) Pulling Teeth” så utgör ”The Four Horsemen” det enda egentliga avbräcket på den skränigt fartfyllda skivan ”Kill ‘Em All”. Självklart är thrashen intakt men här på ett mer komplext sett (något som kännetecknar Mustaines sätt att skriva) än resterande Motörhead-liknande låtar. För undertecknad så känns låten som den enda riktigt briljanta kompositionen på skivan, hur mycket jag än älskar resterande låtar. Den är mer genomtänkt, mer ”mogen” men hela tiden med bibehållen farlighet. Möjligtvis tråkigt att påpeka men det är förmodligen Mustaines bästa låt någonsin. Jag lider en aning med honom (trots att det är svårt varje gång man hör den självcentrerade och stöddiga mannen uttala sig) att han inte riktigt får uppleva det. Lyssna bara på partiet där James sjunger ”Time/taking control on you…”. Så jävla bra. Det hela övergår sedan till det lugna partiet och när huvudriffet sedan brakar igång igen, ja, då är inte tårarna långt borta. Makalöst.

”The Four Horsemen” i Tyskland 1985 (mittparti saknas, tyvärr är det så i nästintill alla liveversioner jag hittat).


Vad tycker du - bra eller anus? Speak your mind...

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: