Topp 10, Metallica: 03. For Whom the Bell Tolls (Ride the Lightning, 1984)

Ride the LightningMitt under den rådande thrashvågen väljer Metallica att vidga vyerna inför sitt andra släpp, inte minst med hjälp av instrumentala The Call of Chtulu och balladen Fade to Black (som behandlades i förra inlägget). Personligen håller jag dock den Black Sabbath-minande doompärlan For Whom the Bell Tolls högst på detta släpp vilket även renderar den en tredjeplacering på denna ärofyllda lista.

Denna blytunga koloss till låt, med sin ödesmättade och ytterst passande text, sänker ner sin lyssnare i den djupaste av avgrund för att sedan ha en fast i sitt grepp (att lägga den före självmordseposet Fade to Black visar sig otroligt effektfullt). Från första stund, när kyrkklockorna får påökning av Cliff Burtons geniala basgång och de mörka gitarrackordern ekar tomt och hotfullt, så inser man att detta inte är en låt att leka med. Ett något mer thrashinspirerat riff tar sedan över och kryddas med en effektfull slinga av Kirk Hammet som Cliffter sig pågå i en evighet innan versen tar plats. Och det är först nu, efter den långa inledningen, som låter på allvar tar fart.

For Whom the Bell Tolls är en sångares låt och som tur är får den precis vad den förtjänar i James Hetfield. Hans kraftfulla stämma är som handen i handsken för låten och lyfter den flera snäpp uppåt. I inledningen av andra versen sjunger James, ”Take a look to the sky just before you die/it’s the last time you will”, och ingen kan få mig att tro att man kan förbli oberörd där. Någon skulle kanske påstå att texten är simpel, rentav banal, men jag skulle själv påstå att det är en del av det geniala. Hela låten är nämligen simpel; på beståndsnivå. Varken trummor, gitarr eller bas spelar något komplicerat men när alla delar sätts ihop bildas en helhet och stämning som är helt makalös. Tillsammans med den effektfulla texten så blir det helt enkelt till en av Metallicas absolut bästa låtar.

For Whom the Bell Tolls är sedan länge en självklarhet i bandets livereportar, vilket är glädjande inte bara för att låten är grym utan även för att produktionen på ”Ride The Lightning” lämnar en del att önska. Så ni gör bäst i att leta upp en liveversion av låten, om ni vill förstå den magnifika tyngden som låten byggs av vill säga.

Annonser

Vad tycker du - bra eller anus? Speak your mind...

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: